آموزش یکی از ارکان اصلی پیشرفت در طرحهای کشاورزی و دامپروری میباشد. تعیین سرفصلهای صحیح آموزشی با نگاه ترویجی در این زمینه اثر بخش خواهد بود. در حرفهی کشاورزی علی رغم تاثیر بسزایی که علم روز دنیا به کمک این پیشه آمده است اما در بسیاری از نقاط دنیا دسترسی به امکانات و ابزار تخصصی، به شکل کامل و کارآمد وجود ندارد. فلذا تلفیق بین علوم دانشگاهی و علوم تجربی کشاورزان و دامپروران همواره ضروری به نظر میرسد.
در کشور ما با توجه به نوسانات قیمت مواد اولیه و به تبع آن بالا رفتن سایر ملزومات تولید در بخش کشاورزی و دامپروری، کاملا واضح به نظر میرسد که هرگونه اقدام به تولید در بخشهای مختلف، نیازمند توجیه اقتصادی میباشد. چراکه جبران ضرر و زیان واحدهای تولیدی بسیار سخت و حتی در مواردی ناممکن خواهد شد. علاوه بر این، ساختار تسهیلات حمایتی در زمینه کشاورزی ضعیف بوده و صرفا تا مراحل ابتدایی و راه اندازی اولیهی پروژه را پوشش میدهد که باعث میشود حاشیه امنی در مقایسه با سایر مشاغل احساس نگردد و در نتیجه تولیدکنندگان رغبت کمتری در ورود به این عرصه نشان خواهند داد.
عدم وجود الگوی تولیدی واحد در کشور، وجود نوسانات قیمتی در بازار، حمایتهای کمرنگ دولت و همچنین ماندگاری پایین و فسادپذیری بالای محصولات تولیدی، لزوم هرچه بیشتر آموزشهای صحیح و کاربردی را پر رنگتر میکند. باید توجه داشت آموزشهای مرتبط در بخش کشاورزی و دامپروری نیازمند تربیت مربیان توانمند و به کارگیری نیروهای متخصص کارآمد در این حوزه است تا با انتقال دانش فنی خود به مجریان واحدهای تولیدی، موجب جلوگیری از خسارات و در نهایت افزایش یا بهبود عملکرد در این صنف شوند.
با توجه به پروژههای در دست اقدام که شرکت گسترش توسعه گری پردیس هدایت و نظارت آن را بر عهده دارد، سعی میگردد تا فاصلهی ایجاد شده بین مبانی علمی با اصول تجربی رایج به حداقل ممکن برسد. برنامهریزی در حوزهی آموزش باید طوری انجام شود تا با ایجاد فضایی مناسب، انتقال مفاهیم علمی و تبادل نظر تجربی صورت گرفته و طرفین از وجود یکدیگر بهرهمند شوند تا با ایجاد سطح کاربردی از تلفیق علم-تجربه کمترین خسارت و بیشترین سودآوری برای تولیدکنندگان حاصل شود.
از جمله اقداماتی که میتوان در واحد آموزش شرکت پردیس به آنها اشاره داشت اعم از:
- تشکیل شبکه راهبران در طرح زنجیرهی دام
- آموزش و ساماندهی راهبران پیشران طرحهای دامپروری توسط اساتید مجرب و اعضای هیئت علمی دانشگاههای معتبر کشور.
- برگزاری نشستهای هماندیشی در راستای تعیین الگوی پرورش دام کشور.
- ارائه خدمات فنی – مهندسی به مجریان طرحهای دامپروری.
- برگزاری دورههای آموزشی تئوری و مهارت محور برای دامپروران خرد روستایی و عشایری.
- آموزش، نظارت و ساماندهی یکپارچهی کارشناسان فنی-زراعی در طرح جهش تولید در دیمزارها.
- آموزش ترویجی کشاورزان در راستای افزایش عملکرد در واحد سطح کشت.